top of page

Müziği meydana getiren esas elemanlar

Müziği meydana getiren esas elemanlar;

1- Ritim

2- Melodi

3- Armoni

Ritim:

Evrende var olan düzendir. Dünyanın, ayın, güneşin ve yıldızların birbirine çarpmadan düzenli hareketleri, mevsimlerin dönemi, gece ve gündüzün birbirini izlemesi, kalbin vuruşu ve yürüme gibi olağan faaliyetlerde ritmi izlemek mümkündür. Bunlar müziğin iskeletini oluşturmaktadır.

Melodi:

Müzikte ritimden sonra gelir. İnsanın yapısından örnek vermek gerekirse, iskeleti örten epitel dokulardır. Ritim ile sıkı bir bağlantısı vardır. Kaynağını, yaşam ile duyguların ifadesi olan insan, hayvan ve diğer ses kaynaklarından alır. Ritim ve melodi tek sesli müziği meydana getirir

Armoni:

17. yy’da ortaya çıkmıştır. Aynı anda birkaç sesin işitilmesi ile ortaya çıkan akor prensibine dayanır. Akorlardan da tonalite kavramı doğmuştur. “Tonalite ise bir diziyi meydana getiren prensipler bütünlüğüdür”

Müziği meydana getiren Yardımcı elemanlar

Tını:

Sesin niteliği, bir sesin o sesi çıkartan farklı çalgılara ya da farklı insan seslerine göre taşıdığı renk farklılığını belirtir. Böylece ‘ses rengi’, aynı ezgiyi çalan birkaç çalgıyı birbirinden ayırt etmemize olanak sağlar.

 

Trompet ile keman sesini birbirinden ayırmakta güçlük çekenimiz yoktur herhalde. Peki neden? İşte bu noktada ‘akustik’ olgusunun en ilgi çekici alanlarından biri karşımıza çıkar.

 

Doğuşkanlar: Bir sese ayırıcı özelliğini veren frekans, aslında o sesin üstünde, onunla aynı anda tınlayan farklı seslere temel oluşturan en kalın sese aittir. Temel sesin üzerinde tınlayan bu seslere doğuşkanlar denir.

 

Sözgelimi bir obua sesi ile bir korno sesi arasındaki niteliği birbirinden ayırt edebilmemizi sağlayan bu çalgıların, çaldıkları asıl sesin ‘temel ses’ üzerinde oluşan doğuşkanların birbirlerinden farklı güçte duyulmalarıdır

  • 0539 656 82 28

  • Kaan YILDIRIM

  • İstanbul

  • Müzik Öğretmeni

bottom of page